Location  Beirut, Lebanon
Category  Residential
ADG Interiors  Interior Design
Lead Interior Designer  Luana Mahfouz
Project Team  Loubna Alayi, Jad Fenergi, Luana Mahfouz
Area  24,000 sqm
Materials  Concrete, perforated aluminum mesh
MEP Consultant  Wissam Tawil & associates
Structural Consultant  Rodolph Mattar
Status  1st prize competition
Client  Har Properties

Bureau de contrôle  Qualiconsult Group

ARCHILEB - "Accent Design Group Wins First Prize for a Mixed-Use Building in Gemmayze"

Allée Des Arts

Allée Des Arts, created in 2013, draws from the typological richness of Beirut’s Gemmayze area, avoiding the banality of contemporary commercial architecture. We wanted to create a modern building infused with the architectural heritage of the neighborhood. This prize-winning design fully utilizes the narrow site to embed the project into the existing urban fabric.

The architectural design includes 53 units, simplexes and duplexes, that have varying sizes and organizational plans to cater to the diverse client profiles targeted (students, young couples, and professionals). These units range in size from 73 to 190 sqm. A penthouse of 1000 sqm, including a rooftop terrace with a swimming pool crowns the structure. From the west face, the building’s upper floors benefit from a sea view.

The architectural design also incorporates various office spaces, ranging from 110 to 150 sqm, and 6 basement levels. The ground floor and mezzanine levels host retail spaces aligned in an internal “alley” through the building connecting Gemmayze Street to Abou Rouss Street. These spaces will be home to art galleries and workshops for artists and designers. The alley channels the old spirit of Gemmayze, allowing it to flow through the project.

The specialized design strategy for this tight urban space comprised of 3 connected blocks forming an L-shaped volume, which allowed for a common, green, internal courtyard. With the small space afforded and the cost of construction in Beirut, we were still able to infuse the units with private green spaces, some of which included 6m high ‘suspended gardens’.

The building is characterized by a ‘light façade’ of perforated mesh; created by stacking different units in an interplay of solid and void, greenery and structure. The design is playful in its volumetric composition and allows differently sized units to come together in the redefinition of residential building.